środa, 15 grudnia 2010

Odcinek 4

Wystarczy choćby telefon z funkcją nagrywania, odrobinę chęci, darmowy program audacity, jakaś prosta strona i już mamy podcast. Tworzymy magię - to podróż w czasie i przestrzeni ...
Odcinek o Bacy, Mikołaju, Piernikach itd...



Muzyka:
Lar Clobsay - Ballade
Frozen Silence - Childhood

5 komentarzy:

Goral pisze...

Dobry odcinek- mowiac oglednie.
Mlody czlowiek w nocy pyta o SMSA- rzeczywistosc jest nie do przewidzenia... mozna by jakis film sklecic...

Czasy sie zmieniaja, kiedys byla era rolnicza, potem industrialna , teraz informartyczna... Uczyl mnie kiedys historii dr Przybyl, bylo to jeszcze w tamtym tysiacleciu, internet raczkowal, komputerow nie bylo za duzo... dr Przybyl twierdzil , ze syna swojego nie bedzie uczyl obslugi komputera bo kiedys kazdy bedzie to umial, dr Przybyl bedzie konno z synem jezdzil po lesie i uczyl go strzelac z luku.......

goral pisze...

komentarz byl do poprzedniego odcinka...

PEPE pisze...

Góralu ten dr Przybył miał myślenie nieszablonowe, ale zakładając zły obrót rzeczy w naszym świecie kto by miał większe szanse na przetrwanie? Sam ostatnio o tym myślałem jak przy wolnym 11 listopada ludziska wykupili cały chleb w mieście praktycznie i wogóle bzikowali... Co by było gdyby nagle zabrakło dostaw żywności? Sytuacja jak z kina, ale to może kiedyś niestety nas spotkać.

Mój nauczyciel fizyki niejaki Jantoń miał niezłe teksty które pamietam do dziś: "Proste jak włos mongoła", "Jak mawiali starożytni rosjanie", albo "wybitny radziecki naukowiec Pietia Goras" ... ubaw był po pachy ale i lekcje były ciekawe

PEPE pisze...

Na prośbę zainteresowanych:
Przepis na pierniczki z odcinka - można sobie zrobić...
50 dag mąki pszennej
12 dag masła
2 jajka
10 dag cukru
1/2 szklanki miodu (może być sztuczny ale z prawdziwego będą miękksze)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do pierników (ja dodaję anyż tłuczony w moździerzu i przesiany - około łyżki)
połówki sparzonych i wyłuskanych migdałów do przybrania około

Miód roztopić, dodać masło, i przyprawy oraz cukier.
Ostudzić i dodać do przesianej mąki. Dodać jajka, sodę i wyrobić na gładkie ciasto. Wałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ciastka foremką. Wcisnąć na środek niezbyt mocno połówkę migdała.

Piec na papierze do pieczenia bez smarowania układając niezbyt ciasno bo rosną. Temperatura piekarnika 180 stopni C (bez termoobiegu). Czas pieczenia około 10 minut. Nie rumienić zbytnio!!!

SMACZNEGO

Papa pisze...

Takiego pomocnika jak Ty może mieć nie będę, ale po organoleptycznej ocenie pierniczków sam postanowiłem taką masową produkcję przedświąteczną uruchomić. Jak czas pozwoli oczywiście ;)

A mikołaj był wyjątkowy luzak ;)

Prześlij komentarz

Z góry dzięki za komentarz.